BLOGI

15.9.2022

Matkailuvaunusta etätyöpiste - Tuomas Mustonen

Teksti ja kuva: Ida Niskanen

Muutama vuosi sitten Mustosen perheelle iski vaunukuume - haaveena oli kesäiset karavaanireissut matkailuvaunulla ympäri Suomen. Sopivaa matkailuvaunua etsiessään he löysivät ProCaravanille ja ihastuivat Knausin valikoimaan. Lopulta Mustoset päätyivät Knaus Sport 550 FSK perhevaunuun, jonka pohjaratkaisu sopi täydellisesti perheen tarpeisiin. Ikimuistoisia vaunureissuja on tehty useita, mutta vaunulle löytyi yllättäen toinen hyödyllinen käyttötarkoitus, kun maailmanlaajuinen pandemia iski - matkailuvaunusta tuli Tuomaksen etätyötoimisto.

Vuonna 2020 monen toimistotyöläisen arki mullistui, kun valtakunnallinen etätyösuositus tuli voimaan. Etätyöpisteitä järjestettiin kiireessä olohuoneen nurkkiin, makuuhuoneisiin, varaston perälle - ihan minne vain, mistä vain löytyi tarpeeksi tilaa. Tuomas Mustoselle etätyöpisteen löytäminen oli helppoa, sillä omalta kotipihalta löytyi valmiiksi matkailuvaunu, jonne työt oli helppo siirtää. Nyt reilu kaksi vuotta myöhemmin, matkailuvaunu on jäänyt pysyvästi Tuomaksen etätyötoimistoksi.

“Parasta on työrauha”

Tuomas työskentelee Molarum Salaojat Oy:ssä taloyhtiöasiantuntijana ja vastaa taloyhtiöpuolen tarjouslaskennasta. Pandemian jälkeen Mustosella on ollut mahdollista jatkaa työskentelyä etänä. “Työnantajani on joustava etätyöskentelyn suhteen ja olemme kokeneet tämän ratkaisun molempia hyödyttäväksi. Tarjouslaskenta vaatii keskittymistä, joten koen että työskentely matkailuvaunussa tarjoaa tähän parhaimmat puitteet. Työpaikan avokonttorissa ja kotona on liikaa häiriötekijöitä, vaunussa sen sijaan saan täydellisen työrauhan ja siellä koen olevani tehokkaimmillani. Arkeen on myös vapautunut aikaa, kun ei tarvitse ajaa päivittäin työmatkoja.”

Mitä tulee ottaa huomioon, kun työskentelee vaunussa?

Matkailuajoneuvossa työskennellessä tulee huomioida, että sisätiloissa on sopiva lämpötila. Kylmemmillä keleillä lämmityslaitteen tehon tulee siis olla riittävä - kesällä taas voi olla tarve viilennykselle. Mustosen vaunusta löytyy sekä ilmastointilaite että Truman ilmakeskuslämmitys, joka toimii sekä sähköllä että kaasulla. “Vaunussa riittää lämpö talven paukkupakkasillakin ja se toimii sekä sähköllä että kaasulla. Jos sähkön hinta kovasti nousee, voin tarvittaessa vaihtaa lämmityksen kaasulla toimivaksi. Kuumina kesäpäivinä ilmastointilaite on myös tullut tarpeeseen.” 

Matkailuvaunussa työskennellessä tulee myös huomioida tietokoneen ja muiden laitteiden tarve virralle. Tuomas työskentelee suurimman osan ajasta kotipihassa, joten hänelle riittää että saa vaunun verkkovirtaan. Vaunun varustelussa on kuitenkin huomioitu, että tarvittaessa työt onnistuvat myös tien päältä. “Vaunuun on asennettu aurinkopaneeli ja invertteri, joten tarvittaessa työnteko onnistuu myös reissusta, ilman latausvirtaa.”

365 päivää vuodessa

Tuomas on ollut erittäin tyytyväinen ratkaisuun. Alunperin kesäkäyttöön hankitusta vaunusta on saatu kaikki hyöty irti - vaunu kun on nykyään käytössä lähes 365 päivää vuodessa. “Olemme olleet todella tyytyväisiä vaunun hankintaan - ostaessani en olisi uskonut, kuinka paljon vaunulle tulee käyttöä. Nyt ei tarvitse edes miettiä talvisäilytyspaikkaa, kun tämä on käytössä ympäri vuoden.”

Terveiset muille etätyöläisille

“Matkailuvaunu etätyöpisteenä on ollut minulle erinomainen ratkaisu ja suosittelen lämpimästi muillekin. Oma työni vaati toimistotyön lisäksi työmaakäyntejä, joten paikallaan olo on välttämätöntä ja vaunu onkin suurimman osan aikaa kotipihassa. Jos työ ei ole paikkaan sidottua ja elämäntilanne sallii, matkailuauto tai retkeilyauto voi olla loistava valinta. Silloin pääsee siirtymään ja reissaamaan fiiliksen mukaan - työskennellä voi kesäisin vaikka rannalla ja talvisin laskettelurinteiden läheisyydessä”

ℹ️ Tiesithän tämän?
Verottajalta voi hakea etätyöskentelystä työhuonevähennystä, jonka suuruus vaihtelee sen mukaan, kuinka suuren osan vuodesta työskentelee etänä. Lisätietoa löytyy täältä.


Kerro mielipiteesi artikkelista:

Oletko myymässä asuntoautoasi? Me ostamme sen!

Pyydä tarjous ja otamme sinuun yhteyttä vuorokauden sisällä 👍

Lähetä tarjouspyyntö
Sulje