BLOGI

3. 10. 2023

Mitä tehdä syyslomalla? 5 vinkkiä!

Syysloma on monille odotettu hengähdystauko arjen kiireistä ja velvollisuuksista. Se tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen, hauskanpitoon ja uusien asioiden kokemiseen. Lähde syyslomareissulle matkailuajoneuvolla ja koe unohtumaton seikkailu - kokosimme sinulle viisi vinkkiä reissukohteeksi. Lue lisää!

Teksti: Ida Niskanen

Mustion linna, Raasepori

Mustion linna on upea kartano, jonka historia ulottuu yli 200 vuoden päähän. Se on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus. Kartanon historia on kiehtova - toisessa kerroksessa sijaitsevassa “kuninkaanhuoneessa” kerrotaan levänneen itse kuningas Kustaa III sekä tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II. 

Nykyisin kartano toimii museona ja sinne järjestetään opastettuja kierroksia, joissa pääsee tutustumaan kartanon kiehtovaan historiaan. Opastettu kierros kannattaa varata etukäteen, sillä paikkoja on rajoitettu määrä. Lisätietoa opastetuista kierroksista löydät täältä.

Kartanoa ympäröi suuri ja lumoava englantilaispuutarha, jonne on vapaa pääsy. Lisäksi kartanon pihapiirissä sijaitsee arvostettu ravintola Linnankrouvi, jonka ruokalista koostuu mitä herkullisimmista paikallisista raaka-aineista valmistetuista annoksista.

Mustion linnassa voit viettää ikimuistoinen syyslomapäivän nauttien historian havinasta, upeasta syksyn värittämästä puutarhasta ja taivaallisesta ruoasta tunnelmallisessa miljöössä. 

Järvisydän, Rantasalmi

Suomen parhaaksi kylpyläksi tituleerattu Järvisydän tarjoaa uniikin kylpyläkokemuksen Saimaalla. Järvikylpylä erottuu valtavirrasta ainutlaatuisella tunnelmallaan. Kaikki materiaalit ovat luonnonläheisiä - paljon luonnonkiveä ja yli 500 vuotta vanhoja uppotukkeja.

Kylpylässä on viisi allasta. Lapsille löytyy oma allas, jonka yhteydessä on vesiputous ja liukumäki. Ulkoaltaissa virtaa lämmittämätön Saimaan järvivesi.

Kylpylässä on saunamaailma, josta löytyy kuusi saunaa. Höyrysaunassa pääset nauttimaan pehmeistä löylyistä marmoripenkeillä. Maisemasaunan isoista ikkunoista voit seurata Saimaan syksyistä järvimaisemaa.

Järvisydämen Spassa voit hemmotella itseäsi erilaisilla hoidoilla. Miltä kuulostaisi lämminkivihieronta, savolainen päähieronta tai turvehoito vartalolle?

Järvisydämen pihapiirissä sijaitsee myös karavaanialue. Karavaanipaikan hinta on 69€/aikuinen ja 30€/lapsi ja se sisältää aamiaisen ravintola Piikatytössä ja sisäänpääsyn kylpylään. Yöpymismaksu sisältää myös sähkön, roska- ja vesipisteen käytön sekä wc- ja suihkutilojen käytön.

Korkeasaari, Helsinki

Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista kesälomakohteista, mutta se on myös todella kiehtova syyslomakohde. Syysaikaan eläintarhassa on väljempää ja voit viettää kiireettömän päivän tutustuen Korkeasaaren 150:een eläinlajiin. Käy tutustumassa Kissalaakson manuleihin, joille on syntynyt kesällä ensimmäinen jälkeläinen. Kuuntele Amazonia-talossa tuuheaviiksisten keisaritamariinien kimeää huutelua ja seuraa Africasia-talossa touhukkaiden magnustien puuhailua.

Eläimiin tutustumisen lisäksi voit nauttia myös saaren ihastuttavasta tunnelmasta. Istahda eläintarhakierroksen lomassa merenrantaan retkeilypöydän ääreen ja nauti eväät katsellen kaunista merimaisemaa. Päiväkahvit voit nauttia puistonpenkillä syksyn värjäämän puiston keskellä, jota reunustavat korkealle kohoavat satoja vuosia vanhat lehtipuut. Lapsille Korkeasaaresta löytyy useampi leikkipuisto, joissa vierähtää tunti jos toinenkin.

Tutustu Korkeasaaren päivittäiseen ohjelmaan täältä ja suunnittele vierailusi siten, että pääset seuraamaan esimerkiksi magnustien ruokintaa.

Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi

Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä, Pirkanmaalla. Alueen ainutlaatuinen maisema ja luonto on houkutellut matkailijoita jo 1800-luvulta lähtien. Ison helvetinjärven ja Helvetinkolun maisemia ovat ihailleet useat kuuluisat taiteilijat, kuten taidemaalari A. Gallen Kallela, runoilija J. L. Runeberg ja säveltäjä Oskar Merikanto. 

Helvetinjärven kansallispuisto on tunnettu rotkolaaksoistaan, jotka ovat syntyneet 150-200 miljoonaa vuotta sitten maankuoren halkeamien ja siirrosten seurauksena. Näistä tunnetuin on Helvetinkolu, joka on kapea, vain pari metriä leveä sola, joka laskee jyrkästi järven rantaan. 

Kansallispuistossa on useampia reittejä, mutta tunnetuin ja suosituin reitti on Helvetistä itään -luontopolku, joka on noin 4 kilometrin mittainen ympyräreitti. Reitti alkaa Kankimäeltä ja kulkee puronvarsikuusikon ja valoisten mäntymetsien läpi kohti rotkolaaksoa. Helvetinkolulta aukeaa henkeäsalpaavat näkymät Helvetinjärvelle. Helvetinkolun läheisyydessä, järven rannalla, sijaitsee päivätupa sekä tulentekopaikka (vaatii 200-askelmaisten portaiden kulkemisen edestakaisin), jossa voit nauttia retkieväät.

Pakkaa siis retkieväät reppuun ja lähde nauttimaan kansallispuiston ainutlaatuisesta syksyisestä tunnelmasta. Lisää tietoa Helvetinjärven kansallispuistosta löydät täältä.


Joulupukin pajakylä, Rovaniemi

Joulupukin pajakylä on avoinna ympäri vuoden ja tarjoaa upean elämyksen vuodenajasta riippumatta. Tapaa Joulupukki Joulupukin kammarissa. Siellä kammarin tontut ikuistavat tapaamisen valokuvin ja videoin ja ne on mahdollista lunastaa itselle muistoksi kohtaamisesta.

Tallitontun kotieläinpihalla voit tavata kesyjä poroja, joille saa syöttää jäkälää kädestä. Lisäksi pihalla pääset ihailemaan ponia, alpakoita, lampaita, aaseja, vuohia, kaneja ja erilaisia lintuja. Elf Academy on ihmeellinen koulu, jossa erilaiset tontut opettavat muinaisia tonttuviisauksia ja käsitöitä.

Joulupukin pajakylässä sijaitsee useampia ravintoloita sekä kahviloita, joissa pääset nauttimaan pohjoisista mauista.

Syysloma matkailuautolla mahdollistaa loputtoman määrän nähtävää ja koettavaa. Parasta onkin matkustamisen vapaus, reissaaminen ilman stressaavia aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ja jos et jaksa lähteä reissuun, voit ottaa irtioton arjesta voi leiriytymällä omalle kotipihalle. Pujahda pihan poikki tunnelmalliseen matkailuajoneuvoon lukemaan kirjaa ja kuuntelemaan kun syksyinen sade ropisee kattoon 🧡


Kerro mielipiteesi artikkelista: