BLOGI

25.05.2023

Retkelle luonnon helmaan - Nuuksion kansallispuisto

Suomessa on yhteensä 41 kansallispuistoa. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden ensisijainen tehtävä on suojella luonnon monimuotoisuutta, mutta myös tarjota virkistystä retkeilijöille. Kansallispuistot ovatkin suosittuja retkeilykohteita ja viime vuosina niiden suosio on kasvanut huimasti. Tutustu Nuuksioon ja lähde retkelle kansallispuiston maisemiin.

Teksti: Ida Niskanen

Kuva: iStock.com / Lev Kavaranov

Suosittu retkeilykohde lähellä pääkaupunkia

Nuuksion kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista ulkoilu- ja retkeilykohteista. Kansallispuiston sijainti on ainutlaatuinen - se sijaitsee vain noin 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Alueella on laaja ja vaihteleva luonto, joka tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen.

Kansallispuisto tarjoaa lukuisia aktiviteetteja sekä luonnon kauneutta ympäri vuoden. Kesällä voi vaeltaa yhdellä Nuuksion monista reiteistä, pulahtaa virkistävään järveen ja nauttia retkieväitä korkeilta kallioilta ihaillen samalla edessä avautuvia maisemia. Puistossa on myös mahdollista kalastaa, meloa, pyöräillä tai harrastaa kiipeilyä.

Puiston alueella on useita laavuja ja nuotiopaikkoja, joissa voi pysähtyä tauolle. Lisäksi puistossa on mahdollisuus yöpyä teltassa erikseen merkityillä telttapaikoilla.

Nuuksion monipuolinen luonto

Jääkauden perintö näkyy Nuuksiossa hienoina vaihtelevina maanmuotoina. Puistossa on laaksoja, rotkoja sekä karuja kalliomäkiä. Komeilta kalliojyrkänteiltä, jotka ovat korkeimmillaan 110 metrin korkeudella merenpinnasta, voi ihailla upeita näköaloja.

Nuuksion luonto on monipuolinen, siellä pääsee nauttimaan niin vanhoista aarniometsistä ja suo- ja järvimaisemista kuin vehreistä niityistä ja korkealle kohoavista kallioista. Järviä ja lampia on kansallispuiston alueella yli 80 kpl ja uiminen on sallittua kaikilla lammilla.

Uhanalaisia tai silmälläpidettäviä eläin-, kasvi tai sienilajia tiedetään esiintyvän luonnonpuistossa useita kymmeniä. Puiston tunnuseläin on liito-orava, jonka asuttamia metsiä alueella on lähes 200. Nuuksion kansallispuisto onkin koti useille eläinlajeille, mutta useimmat eläimet ovat arkoja ja pysyvät poissa retkeilijöiden näkyviltä. Todennäköisemmin metsässä saattaa kohdata metsäkauriita ja valkohäntäkauriita.

Kuva: iStock.com / Riekkinen

Suosituimmat vaellusreitit

Nuuksiossa on useita vaellusreittejä, jotka tarjoavat upeita maisemia ja elämyksiä luonnossa. 

Punarinnankierros: Helppokulkuinen 2,4 km reitti sopii hyvin myös aloittelevalle retkeilijälle. Reitin varrella on monipuolista metsämaisemaa ja lampia. Ihaile Mustalammen ajelehtevia turvalauttoja ja nauti retkieväät Mustalammen keittokatoksessa. Reitin varrelta löytyy muun muassa luontotupa, vesipiste, katettu tulentekopaikka ja keittokatos.

Haukankierros: Tämä noin 4 km pitkä reitti kulkee läpi Nuuksion aarniometsien. Pääset näkemään jääkauden jättämiä upeita maisemia laaksoineen ja rotkoineen. Nauti kallion laelta avautuvasta näkymästä Myllypuron kauniiseen laaksoon ja pysähdy Mustalammen rannalle ihailemaan ohi ajelehtivia turvelauttoja. Reitin varrelta löytyy muun muassa vesipiste, telttailualue, tulentekopaikka ja keittokatos. Reitti on osittain haastava suurien korkeuserojen vuoksi.

Korpinkierros: Korpinkierros on noin 7 km pitkä haastava reitti, joka kulkee läpi metsien, laaksojen ja kallioiden. Kokenutkin retkeilijä ihastuu Korpinkierroksen vaihtelevaan luontoon, vaikuttaviin kalliomaisemiin ja lehtoihin. Reitin varrelta löytyy muun muassa tulentekopaikka ja keittokatos.

Kuva: iStock.com / Julius Jansson

Saapuminen, puiston säännöt ja kartta

🚐 Nuuksioon on helppo saapua matkailuajoneuvolla. Kansallispuiston läheisyydessä on useampia parkkipaikkoja, joiden tiedot löydät täältä. Valitse parkkipaikka sen mukaan, minne päin kansallispuistoa aiot suunnata. Kannattaa huomioida, että etenkin touko-syyskuun viikonloppuisin kansallispuiston tiet saattavat olla ruuhkaisia ja parkkipaikoista voi olla pula.

ℹ️ Ennen kansallispuistoon saapumista, kannattaa tutustua puiston sääntöihin.

Kansallispuistossa liikkuessa on tärkeää kunnioittaa ympäristöä ja noudattaa retkietikettiä:
1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
2.Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
5. Älä roskaa.

🗺 Kannattaa myös tutustua Nuuksion karttaan ennen retkelle lähtöä.

Kuva: iStock.com / izhairguns


Kerro mielipiteesi artikkelista: