Rahoituskorko alkaen 0%

Lue lisää
  1. Etusivu
  2. Blogit
  3. Ajankohtaista
  4. Karavaanarin opas talvimatkailuun

Karavaanarin opas talvimatkailuun

5.4.2022

Ladataan...
Talvimatkailu lisää caravan-harrastukseen tunnelmallisuutta: ulkona on kylmä, mutta oma pikku matkakoti pitää lämpimänä. Älä siis seisota talviasuttavaa asuntoautoasi talvisesongin ajaksi, vaan lähde matkaan! 

Suomi on täynnä maisemareittejä ja reittikohteita, jotka tarjoavat upeita mahdollisuuksia luontomatkailuun myös talvella. Seikkailuhenkiset voivat esimerkiksi lähteä Lappiin, jossa he pääsevät ihailemaan lumisia tuntureita tähtitaivaan ja revontulien alla. Talviasuttavassa asuntoautossa karavaanari voi Suomessa ja muissa Pohjoismaissa harrastaa matkailua monipuolisesti, pakkasista huolimatta.

Kysymyksiä talviharrastamisen osalta on monia:

  • Mitkä vaunumerkit ja tyypit ovat talviasuttavia?
  • Mikä lämmitysratkaisu on paras talviasuttavalle asuntoautolle?
  • Mitkä ovat ehdottomat lisävarusteet talviasuttavalle asuntoautolle?
  • Onko vesien jäätymisongelmia?
  • Mitä aloittelevan karavaanarin on pidettävä mielessä?
Jopa kokenutta karavaanaria talviharrastaminen voi mietityttää. Tuntemattomissa paikoissa ajaminen lumipyryssä pimeässä talvi-illassa ei houkuttele. Mitä jos asuntoauto juuttuu lumeen, pyörät jäävät sutimaan hankeen, eikä talviasuttava asuntoauto lähde minnekään? Kaikkeen voi kuitenkin varautua, eikä talviharrastaminen ole yhtään niin vaikeaa, miltä se kuulostaa.

Tämä talvimatkailijan opas asuntoautoilijoille pitää sisällään kaikki käytännön perusteet, jotta karavaaniharrastaminen sujuu talvella turvallisesti, stressittömästi ja lämpimästi.

Nappaa alta vinkkejä talviasuttavaan asuntoautomatkailuun!

Valitessasi talviasuttavaa asuntoautoa, ota nämä asiat huomioon

Talviasuttavia asuntoautoja löytyy Suomesta paljon. Suomi on kylmä maa, joten lähes kaikki myytävät asuntoautomerkit ja -mallit ovat talven kestäviä tai talvikäyttöön sopiva. Jos sellaista ei kuitenkaan löydy, voi alustoilla ja lisävarusteilla, kuten esimerkiksi erilaisilla lisälämmittimillä, muokata perusasuntoautonkin talviasuttavaksi.

Ainoat asuntoautot, jotka eivät ole talviasuttavia, ovat sellaisia, joiden lämmityskapasiteetti on talvea ajatellen selkeästi alitehoinen. Usein nämä ovat niin kutsuttuja kolmen vuodenajan” asuntoautoja

Huomio siksi nämä neljä asiaa, kun käytät asuntoautoasi talvella:

  1. Riittävä lämmitysjärjestelmä on edellytys sisätilojen lämmitykseen.
  2. Mikäli asuntoautossa ei ole eristettyä ja lämmitettyä harmaavesisäiliötä, sinne ei tule laskea pakkasella jätevettä. Mikäli vesijärjestelmää halutaan kuitenkin käyttää esimerkiksi käsien pesuun, tulee jätevesi kerätä asettamalla vati pesualtaaseen.
  3. Raikasvesisäiliö on useimmiten sijoitettu ajoneuvon lämpimiin sisätiloihin, jolloin jäätymisvaara on hyvin pieni. Raikasvesisäiliön sijaitseminen ajoneuvon sisätiloissa onkin ehdoton edellytys vesijärjestelmän käyttämiseen talvella.
  4. Talvikäytön kannalta paras vaihtoehto on lämmitettävä kaksoispohjalattia, jossa vesijärjestelmä sijaitsee. Kaksoispohja estää vesijärjestelmän rikkoutumisen pakkasella.

Talviasuttavan asuntoauton lämmitysratkaisut: Mikä sopii minulle?

Tämä on ehkä itsestään selvä asia, mutta talviasuttavan asuntoauton tärkeimpään rooliin nousee toimiva lämmitys. Vaihtoehtoja karavaanari ihmettelee ensimmäisenä.

Käytännössä lämmitysmuotoja löytyy kahdenlaisia: On nestekiertoisia ja ilmapuhaltimella toimivia. Paras ratkaisu ei ole aina yksioikoinen, koska molemmissa vaihtoehdoissa on plussia ja miinuksia.

Nestekiertolämmitys on hyvin tehokas, se toimii sekä kaasulla että sähköllä, tai molemmilla. Sen ehdoton plussa on, että sisätila lämpenee tasaisesti asuntoautossa ja pitää lämpöä yllä pitkään myös käytön jälkeen. Vaikka järjestelmä olisikin kytketty pois päältä, säilyy nestekiertolämmityksen tuoma mukavuus vielä pitkään. Miinuspuolena on se, että asuntoauto lämpenee huomattavasti hitaammin kuin ilmakiertoisella lämmityksellä.

Ilmakiertolämmitys toimii vain kaasulla tai vaihtoehtoisesti sekä kaasulla ja sähköllä, riippuen lämmittimen tyypistä. Kyseinen järjestelmä lämmittää asuntoautoa huomattavasti nopeammin kuin nestekiertolämmitys. Suurena etuna on se, että ilmapuhallin kerää kosteuden pois sisätiloista. Se päästää ilman kiertämään auton sisällä. Tämä lämmitysmuoto ei kuitenkaan takaa yhtä tasaista lämpöä kuin nestekiertolämmitys. Joskus saattaa käydä niin, että WC-ja suihkutilat lämpenevät ennen makuuja oleskelutiloja.

Mitä lämmitysmuotoa käyttää, on pitkälti makuasia ja riippuu siitä, kumpi asia sinulle on talviasuttavassa asuntoautossa tärkeämpää: sen tasainen vai nopea lämpeneminen.

Ota myös nämä asiat huomioon 

Lopulta kaikkein tärkeintä on, että perehdyt asuntoautosi ominaisuuksiin. Olitpa sitten noviisi tai jo kokenut talvimatkailija, asuntoautoa pitää osata käyttää ääritilanteissa. Tiedosta aina ennen matkalle lähtöä, kuinka haastaviin olosuhteisiin sinun talviasuttavalla asuntoautollasi ja ajokyvylläsi on turvallista lähteä matkalle. Kesällähän voi ajaa melkein mihin vaan, mutta talvella kannattaa välttää esimerkiksi jyrkkiä mäkiä. Ne ovat usein liukkaita, jolloin niihin on otettava reilusti vauhtia. Liukkauden takia myös pimeällä ajamista kannattaa välttää.

Yksi tärkeimpiä perusasioista asuntoauton talvikäytössä on yllätyksiin varautuminen. Huonoissa ajo-olosuhteissa ei ikinä kannata lähteä. Talvella sään seuraaminen ja ennakointi on erityisen tärkeää. Hyvä on myös perehtyä leirintäalueiden aukioloaikoihin etukäteen ja katsoa internetistä tiedot teiden talvikunnossapidosta!

Tiedä myös, mitä ongelmia voi sattua ja miten vikoja voi korjata. Mitä teet esimerkiksi silloin, kun lämmitysjärjestelmä menee vikatilaan ja vesijärjestelmä jäätyy? Seuraatko kaasunkulutusta ja vaihdat ajoissa uuteen pulloon?

Talviasuttavan asuntoauton tärkeimmät varusteet

Talviasuttavan asuntoauton lisävarusteet ovat tärkein kriteeri ja niitä löytyy laidasta laitaan. On ohjaamoon ja oviin suunniteltuja lämpöpeitteitä, automaattisia kaasupullonvaihtajia ja nestekiertoisia lattialämmityksiä. Löytyy myös ikkunoita kaksoislasituksella, sekä lämmitettäviä tuulilaseja.

Jos haluat asuntoautostasi talviasuttavan, ota vähintään nämä vakiovarusteet mukaan:

  • Ehdottoman tärkeä on ohjaamon talvietupeitto tai niin kutsuttu tuulilasin etupeite, joka löytyy erillisenä myös takaovien ikkunoiden eteen. Tämä lisävaruste huolehtii siitä, että lämpö pysyy asuntoautossa, eikä lämmitys mene hukkaan.
  • Lisäksi erillinen maskisuoja estää kylmän ilman ja lumen pääsyn moottoritilaan ja nopeuttaa moottorin lämpenemistä.
  • Ota mukaan lumiharja, jossa on riittävän pitkävartinen ja tuuhea harja. Reissun aikana on ehdottoman tärkeää puhdistaa asuntoauto huolellisesti lumesta, etenkin katto. Tämän unohtuessa, lumi aiheuttaa lisäpainoa ja voi liikenteessä aiheuttaa vaaratilanteen muille autoilijoille.
  • Älä myöskään unohda lumilapiota, jossa on tukeva varsi.
  • Hanki luistonestolevyt, joiden avulla saat pyörien alle pitoa lumessa tai jäällä.
  • Tehokas lukkosula, joka sulattaa ja voitelee jäätyneet lukot.
  • Akkukaapeliton aina hyvä olla mukaan.
  • Myös hinausköysi ja lumiketjut voivat osoittautua hyödylliseksi, etenkin jos suunnittelet syrjäteillä liikkumista.

Varmista ennen matkaa

Ennen matkalle lähtöä on varauduttava siihen, että vahinkoja voi sattua. Varmista aina ensimmäiseksi, että talviasuttavassa asuntoautossasi ei ole vikoja. Tutustu huolellisesti -huolto ja käyttöohjeisiin ja ymmärrä miten laitteita käytetään ja huolletaan, jotta asuntoautosi on varmasti talviasuttavassa kunnossa. Jos olet epävarma, tarkista oikeaoppiset huolto-ja käyttöohjeet aina oman asuntoautosi myyjältä tai heidän huollosta.

Tästä löydät talvimatkailijan muistilistan:

  • Varmista, että talviasuttavassa asuntoautossasi on hyvät kitkat tai nastarenkaat.
  • Ota matkalle kaksi täyttä kaasupulloa mukaan. Kaasun loputtua, lämpö katoaa muutaman tunnin sisällä. Kaasulämmityksen ongelmatilanteiden varalle voit myös hankkia erillisen sähkölämmittimen.
  • Jäätymisen ongelmatilanteiden estämiseksi, pakkaa mukaan erillinen juomavesiastia ja varakanisteri.
  • Voitele ovien lukot huolellisesti esimerkiksi lukkosulalla. Näin estät niiden jäätymisen. Ylimääräistä lukkosulaa on aina hyvä ottaa mukaan.
  • Pakkaa hiekoitussepeli liukkaiden paikkojen varalta.
  • Muista, kerrospukeutuminen pitää lämpimänä! Älä unohda ulkoilua varten tarkoitettuja vaatteita ja lämpimiä villasukkia.
  • Ota mukaan myös taskulamput sekä heijastinliivit.

Tee nämä asiat matkan jälkeen

Matkan jälkeen talviasuttava asuntoauto täytyy tyhjentää huolella. Asuntoauton raikasvesisäiliön, sekä keittiön ja WC:n lavuaarin harmaaveden tyhjennys pitää ehdottomasti muistaa, jottei satu rikkoutumisia. Vesi ei saisi missään nimessä jäädä putkistoon, koska putket jäätyvät ja voivat haljeta. Seurauksena voi olla kallis remontti. Samasta syystä kannattaa käytön jälkeen jättää myös hanat auki-asentoon. Poista juomapullot ja jätä kaapit ja laatikostot auki.

Ota nämä vinkit talteen!

Talviasuttavassa asuntoautomatkailussa on tärkeintä, että on mukava olo, eikä liian kylmä. Koska sisätilojen lämmittämisessä kestää, olisi asuntoauto hyvä lämmittää jo 48 tuntia ennen matkalle lähtöä. Kuljettaja ei saisi ohjaamossa kärsiä kylmässä!

Koska akku riittää pitämään lämpöä yllä myös pakkasella, pärjää talvisasuttavassa asuntoautossa ilman sähköä muutaman päivän ajan. Pidä kuitenkin aina huoli kaasun riittävyydestä etenkin, kun suunnittelet leirintäalueen ulkopuolella yöpymistä!

Vaikka tielle voi lähteä ihan missä lämpötiloissa vain, on asuntoautoja, joilla pärjäisi paukkupakkasillakin, mutta vesijärjestelmä kestää vain -10 asteeseen. Ota siinä tapauksessa erillinen juomavesiastia mukaan. Pakkasraja/minimilämpötila on hyvä varmistaa aina oman asuntoauton myyjältä tai heidän huollosta.

Vinkkejä ensikertaa kokeileville 

Loppujen lopuksi, talvimatkailu soveltuu ihan kaikille. Järviluonnosta puskaparkkiin tuntureissa, laskettelukeskuksesta leirintäalueelle. Talvimatkailemaan pääsee sopivalla lisävarustuksella ja ennakoivalla asenteella, myös paukkupakkasilla.

Aloita ensikertalaisena kuitenkin helpoista reiteistä. Hankalaan paikkaan ei heti alkuun kannata lähteä ajamaan. Yksi tapa ennakoida tulevat tilanteet, on suunnitella ajoreitti etukäteen niin, ettet joudu umpikujaan tai tielle, jota ei ole aurattu, hiekoitettu tai suolattu.

Käytössä on paljon kännykkään ladattavia sovelluksia, joista näkee hyvin esimerkiksi vesien täyttö-ja tyhjennyspisteet ympäri Suomea, leirintäalueita ja sähköpaikkoja. Tällainen suunnittelu tuo rentoutta talviasuttavaan asuntoautomatkailuun.
Blogiartikkelit

Tärkeitä linkkejä / sivukartta


Toimipisteet


ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään