Rahoituskorko alkaen 0%

Lue lisää
  1. Etusivu
  2. Blogit
  3. Ajankohtaista
  4. Unelmista totta - Anne ja Reima Jokila

Unelmista totta - Anne ja Reima Jokila

1.6.2023

Ladataan...

Jokiloiden unelma matkailuautosta syttyi aikoinaan Jyväskylän ralleissa. Tuolloin 16-vuotias Anne ja 19-vuotias Reima värjöttelivät yöllä kylmissään pienessä teltassaan, katselivat kaihoisasti vieressä olleen lämpimän matkailuauton sisään ja päättivät, että vielä joskus heilläkin olisi tuollainen. Nyt Annella ja Reimalla on takana yli 30 vuotta caravanelämää - asuntovaunuja ja -autoja on ollut useita ja reissukilometrejä on kertynyt kymmeniä tuhansia. Viime syksynä Anne ja Reima päättivät luopua omakotitalostaan ja muuttivat matkailuajoneuvoon Reiman sukutilan pihapiiriin. Millaista on asua matkailuautossa? Ja mitä kaikkea caravanelämä on mahdollistanut?

Teksti: Ida Niskanen
Kuvat: Laura Nevalainen

Tapaamme Annen ja Reiman kanssa Turun Ruissalossa, jossa luonto on puhjennut vihreään loistoonsa ja tuoksuu sateen jälkeen huumaavalta. Saamme innostuneen vastaanoton astuessamme Jokiloiden matkailuautoon, siellä odottaa kolme iloisesti häntää heiluttavaa koiraa, 3-vuotias pyreneittenpaimenkoira Toto, 10-vuotias saksanpaimenkoira-bordercollie Nino ja 14-vuotias jackrussellinterrieri Luna. Ei mene kuin hetki, kun koirat hakeutuvat omille paikoilleen ja iloinen puheensorina täyttää auton. Nyt puhutaan caravanelämästä, toteutuneista unelmista ja tulevaisuuden haaveista.

Vaunureissuja lasten kanssa

Annen ja Reiman ralleissa syttynyt haave toteutui 1990-luvun alussa, kun he hankkivat perheelleen ensimmäisen matkailuvaunun. Elämäntapaa oli päästy kokeilemaan useampana kesänä vuokra-ajoneuvolla ja se oli sinetöinyt päätöksen matkailuvaunun hankitaan.

“Hankimme matkailuvaunun, kun lapset olivat pieniä. Päätös oman vaunun ostamisesta oli helppo, sillä olimme päässeet maistamaan caravanelämää vuokravaunulla useampana kesänä ja tämä laji tuntui heti omalta. Reissasimme lasten ja koirien kanssa viikonloppuisin ja kesälomilla - aina kun siihen oli mahdollisuus.”

Ihastusta ensisilmäyksellä

Nykyisen matkailuauton, Dethleffs Trend T 7057, Anne ja Reima ostivat alkuvuodesta ProCaravanilta. He olivat asuneet syksyn matkailuvaunussa, mutta kokivat, että matkailuauto vastaa paremmin heidän tarpeisiinsa.

“Huomasin myynti-ilmoituksen perjantaina, mutta meillä ei ollut mahdollisuutta Reiman töiden vuoksi päästä katsomaan tätä arkena eikä lauantaina. Onneksi myyjä Alex Härö ehdotti, että voisi tulla esittelemään autoa sunnuntaina, vaikka liike oli kiinni. Niin hienoa palvelua, että päästiin aukioloaikojen ulkopuolella katsomaan.”

Jokilat kokevat, että kymmenien vuosien kokemusten jälkeen, heille oli selvää mitä ominaisuuksia halusivat matkailuautoon.

“Tässä autossa oli kaikki ominaisuudet mitä tarvittiin. Iso takatalli, saarekevuode, iso jääkaappi, 5 paikkaa ja lattialla tilaa koirille. Alde oli ehdoton, meillä oli Truma välissä eikä tykätty siitä. Alde on meidän mielestä talvikäyttöön parempi. Lisäksi tästä löytyi laskettava ylävuode, joten saadaan lastenlapsia mukaan kesälomareissuille.“

Pitkään ei Annen ja Reiman tarvinnut miettiä ostopäätöstä vaan kaupat tehtiin samana päivänä.

“Tämä tuntui ihan johdatukselta. Ihastuttiin autoon ensisilmäyksellä ja tehtiin kaupat.”

Koti kulkee mukana

Nyt kun lapset ovat jo aikuisia ja Reima on jäämässä eläkkeelle, päättivät Jokilat viedä harrastuksen vielä hieman pidemmälle. He luopuivat omakotitalostaan ja muuttivat viime syksynä Reiman kotitilan pihamaalle matkailuvaunuun.

“Päätimme luopua 140m2 omakotitalosta ja kokeilla asumista ensin matkailuvaunussa ja nyt matkailuautossa. Luovuimme kaikista huonekaluista ja joitakin tavaroita veimme säilöön suvun navetoihin. Arkea helpottaa tilalta löytyvä ulkosauna ja kaivo, josta voimme täyttää vesitankit.”

Muutoksen Jokilat ovat kokeneet vapauttavana.

“Meillä oli ihan turhaa tilaa talossa ja huoneita tyhjillään. Nyt meillä on kompakti koti, jossa on kaikki tarvittava. Täällä on omat osastot - kylpyhuone, makuuhuone, keittiö ja olohuone. Elämä matkailuautossa on helppoa ja vapauttavaa, auton siivoaa hetkessä ja matkaan päästään muutamassa minuutissa. Ehdottomasti parasta tässä on, että me ollaan aina kotona, mentiin mihin vain.”

Jokilat kokevat, että tällainen asumismuoto vaatii joustavuutta ja caravanhenkisyyttä. Täytyy olla valmis tekemään ajoneuvoihiin liittyviä asioita, vessan tyhjennyksestä kaasupullon vaihtamiseen. 

“Haastavinta on ollut se, että jostain kumman syystä, kaasupullo loppuu talvipakkasilla yleensä aina keskellä yötä ja se on pakko käydä vaihtamassa, jos haluaa pysyä lämpimänä.” Reima naurahtaa.

Tällä hetkellä Anne ja Reima aikovat jatkaa asumista näin ainakin vielä ensi talven yli. 

“Nautimme tästä todella paljon. Asumme keskellä maaseutua, joten nyt keväällä olemme saaneet herätä linnunlauluun. Mikä sen parempaa voi olla?”

Lavatansseja ja luontomatkailua

Jokiloiden karavaanireissuihin liittyy vahvasti kaksi asiaa: luonto ja lavatanssit. 

“Harrastamme yhdessä tanssimista. Tanssilavojen kiertely matkailuautolla on helppoa, kun voi leiriytyä tanssilavan viereen. Voi huoletta nauttia musiikista ja tanssista eikä illalla tarvitse lähteä väsyneenä ajamaan, kun koti on ihan vieressä.”

Anne ja Reima nauttivat luontomatkailusta ja reissut kohdistuvat yleensä kansallispuistoihin ja erilaisiin luontokohteisiin. Kesäisin pariskunta nauttii patikoimisesta ja talvisin hiihdosta.

“Kotimaan suosikkikohde on Kilpisjärvi. Siellä kohtaa upeat korkeuserot ja mielettömät maisemat. Saanan huipulta näkee Norjan lumen peittämät tunturit kesälläkin.”

Eniten Jokilat ovat kuitenkin reissanneet Pohjois-Norjassa ja siellä juhlistettiin myös Annen 60-vuotissynttäreitä.

“Juhlimme 60-vuotissynttäreitäni Norjassa, Gamvikissa, jossa sijaitsee Euroopan pohjoisin mantereella sijaitseva majakka, Slettnesin majakka. Gamvik on ihan uskomattoman kaunis paikka, siitä tekee erityistä upea meri, hylkeet ja ranta, joka on täynnä meren huuhtomia pyöreitä kiviä.”

Koirien kanssa reissaaminen

Annella ja Reimalla on ollut koiria aina ja he ovat tottuneet reissaamaan koirien kanssa.

“Anne on ollut koirahullu koko elämänsä ja meillä on ollut koira aina. Koirat kuuluvat meidän elämään, nämä ovat perheenjäseniä, joten reissaaminen koirien kanssa tulee luonnostaan. Koirat kulkevat aina meidän mukana.” 

Mitään erityisvarusteluja eivät Jokiloiden koirat matkailuautossa kaipaa.

“Meidän ei ole tarvinnut tehdä mitään häkkejä autoon vaan koirilla on omat paikat, joissa ne viihtyvät ja pysyvät matkan ajan paikoillaan.” 

                   

“Carpe Diem”

Jokiloilla on uudet ajat edessä, sillä Reima on jäämässä pian eläkkeelle ja Annella on ohjaajan työstä pitkä kesäloma.

“Tuntuu, että meillä on vielä paljon edessä. Ollaan nautittu jo näin, mutta kesällä, kun työt eivät rajoita menemistä, voidaan tehdä pidempiä reissuja.”

Ensi kesälle Jokilat aikovat käydä ainakin Pohjois-Norjassa ja Virossa. Ja pidemmälle tulevaisuuteen heillä on vielä paljon haaveita uusista reissukohteista.

“Sitten kun minäkin jään muutaman vuoden kuluttua eläkkeelle, meillä on vapaus mennä minne tahansa. Haaveissa on reissata Espanjaan ja Italiaan Gardajärvelle. Olemme rohkaistuneet puhumaan englantia, joten tuntuu, että maailma alkaa todella olla meille avoinna.” Anne toteaa hymyillen.

Tällaisesta elämäntyylistä haaveileville Anne haluaa antaa neuvon: “Carpe Diem, tartu hetkeen. Elämä on tässä ja nyt. Pidä kiinni omista unelmista, vaikka muut sanoisivat mitä tahansa. Mikä vain voi olla mahdollista.”

Blogiartikkelit

Tärkeitä linkkejä / sivukartta


Toimipisteet


ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään