Hurja Black Week: jopa 8000€ alennus ja rahoituskorko alkaen 0%

Lue lisää
  1. Etusivu
  2. Blogit
  3. Ajankohtaista
  4. Ensimmäistä kertaa asuntoautolla

9.9.2021

Ensimmäistä kertaa asuntoautolla

Ensimmäinen kerta asuntoautolla voi olla jännittävä, mutta erittäin antoisa kokemus. Muutamalla vinkillä pärjäät reissussa varmasti, ja uusi harrastus saattaa jopa viedä mukanaan niin kuin se myös vei meidät.

Olemme parikymppisiä nuoria Espoosta, jotka päätyivät karavaanielämän pariin ilman mitään aiempaa kokemusta. Tässä blogipostauksessa käymmekin läpi asioita, joita meillä tuli eteen ensimmäisellä kerralla asuntoautolla matkustaessa ja kerromme sinulle, miten selviät ensimmäisestä reissustasi tien päällä. Postauksesta löydät myös parhaimmat vinkit kotimaan matkailuun ja saat myös kätevän listan helpottamaan pakkausurakkaa.


Elina ja Veikka ihastuivat asuntoauton antamaan vapauden tunteeseen.


Kuinka valmistaudut ensimmäiseen asuntoautomatkaan?

Ennen ensimmäistä matkailuautoreissua on hyvä selvittää muutama käytännön asia, joilla pärjäät matkan aikana ilman sen suurempia ongelmia. 

Ensimmäiseksi on aina hyvä suunnitella tulevan matkan reittisuunnitelma. On hyvä muistaa, että kilometrejä ei kannata ahmia liikaa, jotta aikaa jää myös nauttimiseen ja olemiseen. Meillä ajopäivistä tuli matkamme loppuvaiheessa todella pitkiä ja kilometrejä matkan aikana kertyi noin 4000 km, joka ei ehkä kahden viikon reissulle ole ihan optimaalinen. Kun reittisuunnitelman tekee huolellisesti etukäteen, myös matkustaminen on paljon vaivattomampaa. 

Itse teimme reissusuunnitelman ainoastaan pääpiirteittäin, ja muutamassa paikassa huolellisempi suunnittelu olisi säästänyt meidät ylimääräiseltä sähläykseltä, mutta toki myös täysin extempore-reissut voivat tuoda hauskoja kohtaamisia ja mitä upeimpia paikkoja eteen.


Karavaanarin etiketti, näin pidät itsesi ja kaikki muut tyytyväisenä

Kun olet ensimmäistä kertaa asuntoautolla saatat miettiä, että mihin saa leiriytyä, millaista asuntoautoa saat ajaa ja missä saat yöpyä?

Leiriytyminen saattaa olla kiellettyä useillakin erilaisilla parkkialueilla, mutta leiriytymisellä ja auton pysäköinnillä on kuitenkin ero, joka on hyvä tiedostaa. 

Leiriytyminen tarkoittaa käytännössä leirin pistämistä pystyyn, eli nostamalla pihatuolit auton eteen, laskemalla markiisin ja ottamalla grillin esiin. Jos kuitenkin jätät tämän tekemättä, et leiriydy vaan matkailuauto on pysäköity. Tällöin voit laillisesti yöpyä matkailuautossa, vaikka alueella olisikin leirintä kielletty -merkki. Toki hyvät käytöstavat täytyy muistaa ja täytyy varmistaa, ettei ulkopuolisille aiheudu haittaa pysäköinnin ajan.
Muista aina tarkistaa saatko leiriytyä. Mikäli se on kielletty, on siitä ilmoitettu selkeästi erillisellä merkillä.


Kun olet vasta ensimmäistä kertaa asuntoautolla on hyvä muistaa, että täällä pohjoismaissa leiriytyminen on melko vapaata jokamiestenoikeuksien, lainsäädännön ja laadukkaiden leirintäalueiden ansiosta, mutta muualla maailmassa kannattaa olla entistä tarkempi, sillä leirintäalueen ulkopuolella leiriytyminen voi aiheuttaa helposti suuriakin ongelmia. 

Muistathan myös, että ajon aikana asuntoautossa matkustaminen on sallittua vain turvavöin varustetuissa istuimissa, joten ajon aikana esimerkiksi sängyssä makoilu on laitonta.

Millaisella autolla sitten saa ajaa? B-kortilla voit ajaa kokonaispainoltaan max. 3500 kg painavaa matkailuautoa tai ajoneuvoyhdistelmää, ja meidän käytössämme ollut Knaus Boxdrive 680 ME menikin hyvin näihin rajoihin. Lisätietoja säädöksistä löydät Liikennevirasto Trafin sivuilta. 

Fun fact ensimmäistä kertaa asuntoautolla matkustavalle: Tiesitkö, että karavaanareilla on myös tapana moikata aina toisen karavaanarin vastaan tullessa tienpäällä.


Vinkkejä puskaparkkien ja leirintäalueiden löytämiseen

Matkan aikana yövyimme suurimmaksi osaksi puskaparkissa, mutta kerran päädyimme myös yhdeksi yöksi leirintäalueelle saunan ja huoltomahdollisuuksien perässä. Etsimme puskaparkit oikeastaan poikkeuksetta netin välityksellä joko googlaamalla ”puskaparkit”-hakusanalla, joka antaa hakutulokseksi Google Maps -kartan, johon puskaparkkeja ja niiden kuvauksia on merkitty. Toinen lähde, jota käytimme Google Mapsin puskaparkkikarttaakin enemmän oli Park4Night-niminen sovellus, josta löydät useita puskaparkkeja kartalla kuvineen ja arvosteluineen. Tämä sovellus oli meillä joka päivä käytössä, kun etsimme rauhallista ja idyllistä paikkaa yöpyä. Sen avulla löysimme mm. alhaalla kuvassakin näkyvän upean vanhan leirintäalueen, joka nykyään toimii uimapaikkana. Maisemat täällä olivat todella seesteiset ja kauniit, ja puskaparkki oli todella rauhallinen paikka yöpyä. 
Erilaisten sovellusten avulla löydät kauniita paikkoja yöpymiseen tien päällä.


Tutustu auton tarjoamiin mukavuuksiin huolella 

Ennen reissua on myös hyvä tiedostaa miten ja millä kaikki mukavuudet autossa toimivat, jotta osaat puuttua oikeaan energianlähteeseen ongelmien ilmetessä. Meillä auton jääkaappi latautui sähköllä, ja auton katolle oli myös asennettu aurinkopaneeli tukemaan hupiakkujen latauksen kestoa. Vesi autossa lämpeni dieselillä ja liesi toimi kaasulla. Reissun aikana kokkaillessamme huomasimmekin, että liesi lakkasi toimimasta ja tiesimme heti kaasun loppuneen. Usein myös vesi saattaa lämmetä kaasulla, joka on hyvä ottaa huomioon kaasun suuremmassa kulutuksessa.
Matkailuautossa kokkailu onnistuu vaivattomasti ja mikä parasta, voit itse valita täydellisen maiseman, jossa tehdä ruokaa.


26 asiaa, jotka kannattaa pakata mukaan ensimmäiselle asuntoautoreissulle: 

  1. Kiilat (Saat suoristettua auton epätasaisessa maastossa yöpymisen ajaksi)
  2. Harja ja pieni rikkalapio (Auttaa pitämään matkailuauton siistinä hiekasta ja muista ulkoa tulevista roskista)
  3. Retkikeitin (Hyvä apuväline vaellusretkien lisäksi, jos vaikkapa kaasupullosta pääsee nestekaasu yllättäen loppumaan) 
  4. Hyttyskarkotin (Raidin sisätiloihin soveltuva karkotin pitää hyttyset loitolla autosta)
  5. Ensiapusetti
  6. Ämpäri/Vati (Apuna tiskaamiseen ja vaikkapa rannalla jalkojen puhdistamiseen ennen asuntoautoon astumista)
  7. Vaatetus säiden mukaisesti
  8. Tarvittavat keittiövälineet / kertakäyttöastiat
  9. Ruoanlaittoon tarvittavat astiat
  10. Peitot ja tyynyt 
  11. Sytkäri/tulitikut (Tarvittaessa kaasun tai retkikeittimen sytyttämistä varten)
  12. Mokkapannu/Aeropress (Käteviä kahvinkeittimiä retkeilyolosuhteisiin)
  13. Kynnysmatto (Tuo kotoisuutta matkailuautoon ja auttaa pitämään auton puhtaampana)
  14. Retkituolit ja pöytä (Ulkona ruokailuun) 
  15. Wc- ja talouspaperi 
  16. Käsi- ja kylpypyyhkeet
  17. Roskapusseja
  18. Invertteri (Elektroniikkalaitteiden lataamiseen, kun auto ei ole kytkettynä virtaan. Ehdoton, kun yövytään puskaparkissa ja tarvitaan ladata esim. läppäreitä /kameroita)
  19. Sateenvarjo
  20. Saippuat ja shampoot 
  21. Yleispuhdistusaine 
  22. Mausteet 
  23. Varavirtalähde puhelimelle
  24. Kemiallisen wc:n puhdistuspussit (Löytyy usein vuokra-autoista valmiina)
  25. Pyykkinarua (Jos haluaa kuivattaa märkiä pyyhkeitä yms. ulkona)
  26. Retkisuihku (Toimii hyvin kesäisin, jos kaipaat hieman enemmän tilaa ja haluat välttyä harmaavesitankin täyttymiseltä) 

Matkailuauton tilavat säilytystilat antavat mahdollisuuden myös isompien matkatavaroiden kuljetukseen.


Asuntoautossa on muutama asia, jotka on erityisen tärkeää ottaa huomioon ensimmäistä kertaa asuntoautolla matkustaessa

Kun matkailuauto on pakattu ja kytkin on nostettu, päästään aloittamaan matka kohti upeita seikkailuja. Matkan aikana autoa on huollettava, jotta elämistä helpottavat mukavuudet toimivat vaivattomasti. Yleisimmät huoltotoimenpiteet kuten puhdasvesisäiliön täyttäminen, harmaavesisäiliön tyhjentäminen ja kemiallisen wc:n eli kemssan tyhjentäminen tulevat varmasti tutuksi.

Moni saattaakin usein pohtia miten ja missä nämä tarpeelliset huoltotoimenpiteet tehdään. Vesitankin täyttö ja tyhjennys opastetaan toki ennen auton vuokrausta tai ostoa ja myös kemssan tyhjennys käydään läpi ennen reissua. Myös me selviydyimme näistä tehtävistä ilman ongelmia ensimmäisellä matkailuautoreissullamme. 


Kuinka huollat matkailuautoa reissun aikana

Usein kaikki huoltotoimenpiteet pystyy tekemään vaivattomasti leirintäalueilla ja matkaparkeissa, mutta jos kuitenkin yövyt puskaparkissa tai tarvitset kesken ajomatkaa huoltaa autoa, niin löydät useimmat huoltopisteet suoraan Googlesta hakusanalla ”kemiallisen wc tyhjennys”. Hakutuloksista löytyy Google Maps -kartta, johon useimmat tyhjennyspaikat ovat merkattu. Lisätiedoista pääset lukemaan mitä eri huoltotoimenpiteitä paikat tarjoavat. Toinen hyvä paikka, josta löytyy huoltopaikkoja, on samainen Park4Night-sovellus, josta myös puskaparkit löytyvät.

Harmaavesisäiliö tyhjennetään aina poistoputken kautta sille tarkoitettuun ajokaivoon. Joskus myös kemiallisen wc:n eli kemssan tyhjennys on sallittu tiettyihin ajokaivoihin, mutta usein kemssan tyhjennykselle löytyy oma tila, johon se kuuluu tyhjentää. Kemssan tyhjennys onnistuu helposti ottamalla säiliö auton ulkopuolelta ulos ja tyhjentämällä se merkitylle tyhjennyspaikalle. 

Tyhjennyksen jälkeen kemssa asetetaan takaisin paikoilleen ja auton sisältä sujautetaan kemssaan vielä siihen tarkoitettu kemikaalipussi wc:n istuimen kautta. Muista laskea kemikaalipussin perään vielä jonkin verran vettä, jotta se alkaa toimimaan. 

Kemikaalipussi tekee kemssan tyhjennyksestä miellyttävämpää ja hajutonta. Tähän taidettiinkin ensimmäistä kertaa asuntoauton kemssaa tyhjentäessä katsoa vielä varmuuden vuoksi opetusvideo netistä, joten tiukan paikan tullen usein kaikkiin tilanteisiin löytyy apua nopeasti. Ensimmäisen tyhjennyksen jälkeen toimenpide tulee kuitenkin varmasti tutuksi ja seuraavalla kerralle se meneekin sitten täysin ongelmitta. 
Kemssan tyhjennys on yksi matkailuautoilun yleisimmistä huoltotoimista.


Vesisäiliön täyttö onnistuu lähes poikkeuksetta jokaisella leirintäalueella, mutta myös huoltoasemat voivat tarjota mahdollisuuden veden täyttöön ja myös erilaisista matkaparkeista löytyy veden täyttöön tarkoitettuja pitkiä letkuja.

Myös auton ohjauskeskusta on hyvä seurata matkan ajan, sillä siitä näet akkujen, harmaavesisäiliön sekä puhtaan veden tilanteen. Ohjauskeskusta seuraamalla vältyt ikäviltä yllätyksiltä eikä vaikkapa vesi pääse loppumaan kesken suihkun. 

Reissussamme matkailuautolla ajeltiin myös hiekkateillä ja Lapissa hyttyset tarttuivat ikävästi auton keulaan ja ikkunoihin, joten selvitimme myös missä asuntoauton voi pestä. Normaalille pesukadulle matkailuautoa ei voi viedä sen suuren kokonsa vuoksi, joten pesu onnistuu yleensä auton pesupaikoissa, josta löytyy suuri halli autonpesuun. Useista isommista kaupungeista löytyykin tällainen autopesula, joka tarjoaa myös suurten matkailuautojen pesua tai tarjoaa itsenäiseen pesuun mahdollisuuden. Kannattaakin siis selvittää aina kaupunkikohtaisesti, missä tällainen pesu onnistuu kätevimmin. Itse kävimme pesettämässä auton puolivälissä matkaa Rovaniemellä.


Elektroniikan lataus ja virrankäyttö matkailuautossa

Usein myös matkan päällä tarvittavan elektroniikan lataaminen voi mietityttää varsinkin, kun tarkoituksena on nukkua puskaparkissa. Asuntoautojen normaalit pistorasiat eivät anna virtaa, ellei matkailuauto ole kytkettynä virtalähteeseen, joten tällöin esimerkiksi tietokoneen ja kameroiden ym. lataamiseen tarvitaan invertteriä. Pienten elektroniikkalaitteiden, kuten puhelimien lataus toki onnistuu auton usb-pistokkeiden kautta ilman invertteriäkin. Mikäli matkassa on kuitenkin enemmän virtaa vievää elektroniikkaa, on hyvä huomioida niiden lataus mahdollisuus silloin, kun virtaa ei ole saatavilla. Meillä oli käytössä 300W invertteri, jolla sai ladattua läppäriä ja kameraa samaan aikaan ilman ongelmia.


12 Parasta kohdetta, jossa vierailla Suomessa matkailuautoreissun aikana

Matkan aikana löytää usein ihan sattumalta mitä upeimpia paikkoja, mutta on myös hyvä olla suunniteltuna jotain tiettyjä paikkoja, joita matkailuautoreissun aikana haluaa käydä katsomassa. Tässä meidän parhaita kohdevinkkejä Suomi -roadtripille:

  1. Hangon upeat rantamaisemat
  2. Nauvo, Turun rengasreitillä
  3. Yyterin kaunis hiekkaparatiisi
  4. Isokyrö ja erityisesti Kyrö Distillery Company:n tutustumiskierros
  5. Hotelli Iso-Syötteen skywalk
  6. Pirunkurun kierros Kesänkijärven tuntumassa
  7. Särkitunturi ja sen upeat tunturijärvet
  8. Solojärvi yksi Lapin kauneimmista järvistä, jossa ihana hiekkapohja
  9. Tenojoen vieressä kulkeva Suomen kauneimmaksikin tieksi kuvailtu maisematie 970
  10. Pyhä-Nattasen tunturi
  11. Livojärven puskaparkki, jossa matkailuauton saa parkkiin suoraan rannalle
  12. Kolin kansallispuisto ja sieltä tunnettu Suomen kansallismaisema

Norjan rajan läheisyydessä kulkeva Tenojoen maisemareitti tarjoaa matkaajalle henkeäsalpaavia maisemia.


Reissun jälkeen

Kun matka on taitettu, on hyvä muistaa tuoda auto takaisin kotiin tai vuokraajalle puhtaana ja huollettuna. Asuntoauton sisätilojen siivous toimii toki samalla tavoin kuin kotosalla, mutta on hyvä muistaa ennen palautusta tyhjentää harmaavesisäiliö sekä kemiallinen wc niille tarkoitettuihin tyhjennyspisteisiin.

Reissun jälkeen taskusi ovat varmasti pullollaan upeita kokemuksia ja ikimuistoisia kohteita. Aloita nyt sinun matkasi ja toteuta unelmasi niin kuin mekin teimme!


Elina & Veikka

Lue myös karavaanarin opas talvimatkailuun

Varmista että kuskilla on oikeanlainen ajokortti taskussa

Tutustu: Matkailuautot, retkeilyautot sekä asuntovaunut

Tutustu myös: MatkailuautotRetkeilyautot sekä Asuntovaunut

Tästä myös oikopolku merkkeihimme: KnausWeinsbergRapidoTabbert sekä Ci

Blogiartikkelit

Tärkeitä linkkejä / sivukartta


Toimipisteet


ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään