Rahoituskorko alkaen 0%

Lue lisää
  1. Etusivu
  2. Blogit
  3. Ajankohtaista
  4. Lisätilaa etuteltalla - Vinkit etuteltan valintaan

Lisätilaa etuteltalla - Vinkit etuteltan valintaan

5.8.2021

Ladataan...

Matkailuauton ja asuntovaunun etuteltta on varmasti yksi ikonisimpia lisävarusteita. Etuteltan avulla voi jopa kaksinkertaistaa oleskelutilan ja sen alla on viihtyisä viettää aikaa. Varsinkin pidemmäksi aikaa paikalle jäädessä on  etuteltan tuoma lisätila vertaansa vailla. Matkailuauton ja asuntovaunun etutelttoja on kaiken kokoisia ja mallisia, aina kokoteltoista osatelttoihin ja talviteltoista kausitelttoihin. Nykyisin etuteltoista löytyy metallisten putkien lisäksi ilmaputkistolla olevia versioita, jotka ovat kevyempiä ja vaivattomampia asentaa. Mitä tulisi ottaa huomioon matkailuauton tai asuntovaunun etutelttaa valittaessa ja asentaessa? Entä sopivatko kaikki etuteltat sekä matkailuautoihin että -vaunuihin? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen lukemalla eteenpäin! 

💡 Huom. Tässä blogitekstissä puhutaan matkailuvaunujen ja -autojen telttauraan kiinnitettävistä etuteltoista. Markiisiteltat ovat markiiseihin lisävarusteena myytäviä, etutelttamaisia kokonaisuuksia jotka kiinnitetään osaksi markiisia. Lue lisää asuntoauton tai asuntovaunun markiiseista

Kampa Frontier 300 etutelttaKuvassa Kampa Frontier 300 etuteltta.

Aluksi kannattaa pohtia, millaiseen käyttöön matkailuauton tai asuntovaunun etuteltta tulee. Käytetäänkö telttaa kausiluontoisesti vain kesäisin vai pitäisikö teltan kestää myös vaativammat olosuhteet ja jopa talvikäyttö? Jos etutelttaa käytetään vain kesäisin, voidaan valinnassa suosia kevyempiä materiaaleja ja metalliputkiston sijaan ilmaputkistoa. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut teltat taas sopivat reissailuun kaikkina vuodenaikoina. Niissä materiaalit ja rakennesuunnittelu on toteutettu siten, että ne kestävät rasitusta (esimerkiksi lumen painoa) paremmin kuin muut etuteltat. Matkailuautojen ja asuntovaunujen etuteltoista löytyy siis runsaasti erilaisia ominaisuuksia: esimerkiksi se, miten teltan seiniä tai ikkunoita voidaan avata voi vaihdella mallikohtaisesti paljonkin.

Oikea telttatyyppi ja koko käyttöä ja asennusta varten ovat kriittinen tekijä teltan valinnassa. Kokoteltat kiinnitetään matkailuvaunun telttauraan koko pituudeltaan ja kiinnitetään reunavahvikkeilla. Osateltat eivät peitä sivustaa kokonaan ja ne voidaan asentaa joko vasemmalle, keskelle tai oikealle, riippuen matkailuauton tai -vaunun ovien ja ikkunoiden sijainnista. Tärkeimmät mitat valintaa varten ovat telttauran pituus ja sen korkeus maasta katsottuna (asennuskorkeus) sekä yhteensopivuus. Sama etuteltta ei välttämättä sovellu asennettavaksi sekä matkailuvaunuun että -autoon, sillä telttauran korkeus vaihtelee ajoneuvokohtaisesti. Kokotelttaa valittaessa voi olla tarpeellista selvittää oman vaunun A-mitta, sillä osa valmistajista ilmoittaa teltan koon A-mittaa käyttäen. A-mitalla tarkoitetaan mittaa, joka on mitattu maasta telttauraa pitkin takaisin maahan (n. 30 cm sivulle). Vapaasti seisovat etuteltat ovat valinta silloin, kun asennusta ei haluta tehdä telttauraan tai sellaista ei ole (useimmat retkeilyautot). Vapaasti seisova teltta tarkoittaa sitä, että se pysyy paikallaan ilman tukea matkailuautosta tai -vaunusta. Näitä telttoja kutsutaan myös Drive Away -malleiksi, sillä teltta voidaan jättää paikoilleen esimerkiksi silloin, kun autolla lähdetään tutustumaan lähialueen kohteisiin.

Matkailuauton tai asuntovaunun etuteltan kokoa miettiessä kannattaa myös ottaa huomioon, ettei teltta peitä esimerkiksi takatallin luukkua, mikäli sitä halutaan käyttää myös etuteltan ollessa asennettuna. Muutenkin etuteltan mittojen soveltuvuus ajoneuvon ikkunoiden ja oven suhteen kannattaa mitata erikseen. Jos etutelttaa halutaan oleskelutilan lisäksi käyttää myös nukkumatilana, kannattaa tarkistaa, että kyseiseen etutelttaan on saatavilla lisävarusteena sisäteltta, jonka avulla osa etuteltasta voidaan jakaa erilliseksi tilaksi.

Kampa Club AIR Pro 450 etutelttaKuvassa näkyvä etuteltta on Kampa Club AIR Pro 450.

Seuraavia asioita on syytä myös ottaa huomioon matkailuauton tai asuntovaunun etuteltan asennuksessa. Pystytätkö teltan yksin? Etuteltat ovat isoja kokonaisuuksia ja varsinkin perinteisen metalliputkien avulla toimiva etuteltta voi olla jopa mahdoton tehtävä asentaa yksin ilman apukäsiä. Markkinoiden uusimmat tulokkaat ovat ilmaputkistolla toimivat etuteltat, joissa pystytys tapahtuu pumppaamalla ilma sisään venttiilistä sen jälkeen kun teltta on kiinnitetty uraan. Ilmantäyttöaukkoja on mallista riippuen yleensä yhdestä neljään kappaletta. Ilmaputkistolla toimiva etuteltta onkin metallisen putkiston omaavaan telttaan verrattuna nopeampi pystytettävä ja asentaminen onnistuu helposti yksinkin. Se on myös kokonaisuutena kevyempi kuljettaa mukana. Mikäli matkailuajoneuvossasi on markiisi, etuteltan asennusta varten markiisia täytyy avata, jotta teltta voidaan pujottaa markiisin etureunassa olevaan uraan. Kun teltta on paikallaan urassa, voidaan markiisi rullata takaisin koteloon ja aloittaa teltan pystytys. Etutelttaa asennettaessa kannattaa huomioida valmistajien ohjeet, sekä huolehtia mm. riittävästä kiinnityksestä maahan, jotta teltta ei tempaudu tuulen mukaan. Matkailuauton tai asuntovaunun etutelttaa purkaessa ei ole suositeltavaa pakata telttaa kosteana mukaan, sillä se voi homehtua. Telttaa kannattaa myös huoltaa säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Asuntoauton ja asuntovaunun etutelttoihin on saatavilla myös runsas valikoima erilaisia lisävarusteita. ProCaravanin verkkokaupasta löydät mm. telttamatot, sisäkatokset ja retkikalusteet etutelttaasi sisustamaan. Pääset valikoimaamme tästä.

Lue myös karavaanarin opas talvimatkailuun

Blogiartikkelit

Tärkeitä linkkejä / sivukartta


Toimipisteet


ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään